Oranje manie in Brazilië

Oranje ManieZo´n 5.000 Oranje fans zullen aanstaande vrijdag de wedstrijd van Nederland tegen Oranje volgen in het Bahia Arena stadion in Salvador.  Met een capaciteit van 48.747 toeschouwers lijkt dat weinig, maar Oranje supporters staan bekend om hun luidruchtige en kleurrijke ondersteuning van hun elftal, dus ongetwijfeld zullen Van Gaal en zijn team van hun aanwezigheid op de hoogte zijn.

Salvador is de voormalige hoofdstad van Brazilië. In het heuvelachtige historische centrum genaamd Pelourinho, is een tijdelijk Oranje plein ingericht. De meeste supporters die de wedstrijd zullen bezoeken zullen zich vooraf al op dit Oranje plein verzamelen en dan gezamenlijk naar het stadion lopen. Deze Oranje formule is heel bekend en ongetwijfeld zullen de beelden van kleurig in Oranje uitgedoste supporters de hele wereld overvliegen.

Oranje manie in Nederland

Je hoeft echter niet naar Brazilië om mee te feesten met Oranje. Ook in Nederland heeft de Oranje manie al aardig toegeslagen. Hoewel de verkoop van vlaggetjes, voetbalshirts en andere oranje artikelen laat op gang is gekomen, is op menig plaats de gekte al volop waar te nemen. Zoals gebruikelijk tijdens deze grote toernooien, kleuren complete straten en wijken oranje. Sommige mensen pakken zelfs hun huis in oranje plastic in.

Hoewel we ten opzichte van de WK in 2010 er veel minder vertrouwen in hebben dat we ver zullen komen, is dat voor de Nederlandse supporter duidelijk geen belemmering om er een feestje van te maken.

Sambaballen, Bavaria jurkjes, juichpakken en Hup-Holland hamsters, Nederland is voetbal-oranje-gek. Er is geen supermarkt of kroeg die niet mee doet met deze gekte. Deze dagen lijkt het alsof iedereen die niet mee doet gek is. Ben je er zo één die niet van teamsporten of massa hysterie houdt, dan ga je een aantal zware weken tegemoet want ontkomen kan je er niet aan. Er zal over weinig anders gesproken worden en op de TV kan je, buiten de vele vele herhalingen en analyses van de verschillende wedstrijden, alleen meer herhalingen van oude films verwachten.

Natuurlijk weet ik dat deze voetbal manie vooral een commerciële achtergrond heeft, maar het gevoel van saamhorigheid en ongekende gedeelde hoge verwachtingen maakt het voor mij allemaal ok. Trouwens ik vind die hamsters ook gewoon leuk.

Kortom Nederland is klaar voor een feestje en volledig in de greep van de Oranje manie. Echter als ik de heren voetballers één ding mag vragen: kunnen we deze keer de finale winnen a.u.b.?