De geschiedenis van Oranje

Voetbal Nederland 1905De geschiedenis van het Nederlands elftal begint op 30 april 1905 toen het zijn eerste interland speelde tegen België. Nederland won die wedstrijd met 1-4. Alle doelpunten werden gescoord door Eddy de Neve, waarvan 3 in extra tijd.

In 1934 begon Nederland voor het eerst aan een kwalificatie voor een wereldkampioenschap. Oranje kwalificeerde zich maar kwam niet verder dan de eerste ronde. Van de totaal 20 WK’s heeft het Nederlandse elftal er 3 niet meegedaan en zich zeven keer niet kunnen kwalificeren.

Tweemaal verliezend finalist

In 1974 plaatste Oranje zich, onder leiding van Rinus Michels, voor het WK wat in West-Duitsland gehouden werd. Nederland bereikte de finale maar verloor deze finale tegen gastland West-Duitsland. Beroemde spelers van die tijd zijn onder andere Johan Cruijf en Willem van Hanegem.

In 1978 kwalificeerde Oranje zich weer voor het WK en bereikte wederom de finale. Echter Nederland verloor ook deze finale tegen gastland Argentinië met 3-1 (na verlenging).

Eindelijk Europees kampioen

Na slechte resultaten in de periode tot 1982 begon bondscoach Kees Rijvers met het bouwen van een jong team. Grote namen zoals Frank Rijkaard, Wim Kieft, Gerald Vanenburg, Ronald en Erwin Koeman en Marco van Basten, voegden zich bij de selectie, maar het duurde tot 1988 voordat Nederland zich weer kwalificeerde voor een groot toernooi, het EK in West-Duitsland.

Door gastland West-Duitsland in de groepsfase te verslaan en in de finale van de Sovjet Unie met 2-0 te winnen werd Nederland voor de eerste keer in de geschiedenis Europees kampioen.

En weer verliezend finalist

Sinds 1988 kwalificeerde Oranje zich voor alle grote toernooien met uitzondering van het WK in 2002. Oranje bereikte daarna drie keer de halve finales op een EK. In 2010 bereikte Oranje voor de derde keer de finale van een WK. Deze keer was het de WK in Zuid-Afrika, echter weer verloor Nederland. Deze keer tegen Spanje met 0-1 na verlenging.

Het Nederlandse elftal heeft grote namen gekend en nog steeds spelen wereldberoemde namen in de Oranje selectie. De speler met de meeste interlands tot op heden is Edwin van der Sar. In de periode van 1995 tot 2008 speelde hij 130 interlands.

Van de huidige selectie staat op nummer 6 Wesley Sneijder met 99 interlands en 26 doelpunten. Op nummer 7 staat Dirk Kuyt ook met 98 interlands, maar met 24 doelpunten en op nummer 8 John Heitinga met 87 interlands en 7 doelpunten.

Top scorer aller tijden is Robin van Persie met 43 doelpunten in 84 interlands. Robin van Persie is ook nu weer in de selectie. Tevens in de selectie en respectievelijk op de 6e en 10e plaats van de topscorers aller tijden van Oranje zijn: Klaas Jan Huntelaar met 34 doelpunten in 62 interlands en Wesley Sneijders met 26 doelpunten in 99 interlands.

WK 2014 een zware start

Nederland wist zich voor de WK 2014 te kwalificeren door ongeslagen als eerste te eindigen in haar groep met 9 overwinningen en 1 gelijkspel. In Brazilië zit Nederland in groep B samen met Spanje, Chili en Australië. Behalve de uitdaging om in dezelfde groep te zitten als de regerend Wereld en Europees kampioen Spanje, zal de nummer 2 van deze groep tegen de nummer 1 van groep A moeten spelen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk het gastland en grote favoriet Brazilië zijn. Een flinke uitdaging!